Student Kokboken

”Kul studentpresent med enkla och billiga recept!
Perfekt present till någon som flyttat hemifrån eller vill lära sig laga mat med små resurser!

Alla klassiker och allt det där du inte kommer på när du väl ska laga maten.”

Kostar endast 79 kr på Honey I’m Home! Så vad väntar ni på? Köp den till er själva eller ge bort den till en vilsen vän! :)

/Fridah


Sambolivet

Första tipset innan du bestämmer dig för att bli sambo är att testa på hur väl du och din partner kommer överens - genom att bo ihop på test under en period. Både bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är normalt välvilligt inställda till att hyra ut lägenheter i andra hand om skälet är att personen vill "provbo" med sin partner.

Det är viktigt att räkna på hur mycket boendet kostar innan man tar det stora steget att fytta ihop. Eftersom vi alla prioriterar olika och vill lägga våra pengar på olika saker. Det är mer än bara hyran som kostar, många extrakostnader tillkommer som:

♦ försäkring
♦ el
♦ tv
♦ telefon


Dessa utgifter kanske ni väljer att betala gemensamt men det finns mer som kostar -  exempelvis att du vill lägga mer pengar på boendet när din partner hellre lägger pengarna på nöje. Gör en månadsbudget för era gemensamma utgifter så kan ni göra som ni vill med överskottet! Förslagsvis så lägger ni undan pengar till eventuella sjuk eller tandvårdskostnader och semesterresor.



Det är också viktigt att bestämma om båda ska stå på kontraktet, vad som händer vid en försäljning och hur en vinst/förlust ska delas?


/Camilla


Så blir ditt hem skinande rent!

Att behöva städa en hel lägenhet själv är kanske inte det man ser fram emot
då man ska skaffa eget. Hur ofta man städar varierar från person till person, men
man säger att det brukar vara lagom att städa noga en gång i veckan. Att plocka
undan och torka av ytor bör däremot ske dagligen.

Innan du börjar din städning, gör den roligare genom att sätta på favorit musiken
som ger dig energi, sköna kläder som gör dig bekväm - och sen är det bara att sätta igång!


Här är en lista på saker som kommer göra ditt hem skinande rent..

♦ Börja med att plocka undan saker och ting som ligger på fel plats.
♦ Ta ut mattor och skaka dem.
♦ Dammtorka bord, hyllor och andra typer av ytor.
♦ Dammsug golvet (och större mattor om du har det). Ett billigare 
alternativ är att istället ha en mopp med avtagbar trasa och tar också
mindre plats i lägenheten.
♦ Försök att städa torrt, använd inte allt för mycket vatten i trasor och
liknande. Vattnet tränger sig in i springorna, blandas med smuts och
plötsligt har det bildats bakteriehärdar. Usch… låter inte så mysigt va?
♦ Tvätta rent toastolen, duschen/badkaret och handfatet.
♦ Testa gärna alternativet då du städar utan kemikalier när du till exempel
ska tvätta rent toan. Gör först rent med allrengöring och tillsätt sedan
några matskedar vinäger eller ättika längst kanterna och låt stå runt en
kvart. Borsta sedan rent med en toaborste och spola.
♦ Vädra lägenheten i några minuter och…

..Voila! Smutsen är väck!






/ Johanna


Mitt vardagsrum

Om jag skulle inreda mitt blivande vardagsrum som jag ville - utifrån IKEA's sortiment så skulle det nog bli något liknande detta:







Soffa - 8 490:-
Matta - 1 295:-
Fotpall - 1 795:-
Taklampa - 799:-
TV-bänk - 2 495:-
Golvlampa - 499:-
Sidobord - 799:-
Filt - 249:-
Kudde - 249:-
Tavla - 79:-


Bilderna till kollaget har jag lånat från IKEA's hemsida som du hittar här: http://www.ikea.com/se/
Bilden på TVn har jag lånat från Elgigantens hemsida som du hittar här: http://www.elgiganten.se/

/Camilla

Nytt på bloggen!

Som ni ser så har vi laddat upp en ny stilig profilbild på oss tre, mig, Johanna och Fridah alltså. Under bilden står vår gemensamma mail och det är antligen dit eller i kommentatorsfältet ni vänder er om ni har några frågor kring ämnet. :)





/Camilla

Svar från mäklare



Det bästa är att gå in på kommunens hemsida. Där finns det oftast en bostadslänk.
Letar du t.ex. lägenhet i Trosa
kan du kontakta Trobo, då de har hand om de flesta lägenheter där. Du kan även gå in på www.trosa.se (till vänster på förstasidan står det ”Flytta till Trosa”, efter du tryckt där hittar du till höger att det står ”Hitta en hyresbostad”), där kan du hitta nyttig information!

Letar du istället bostad i Nyköping
kan ni gå in på hemsidan www.boinykoping.nu (klicka på ”Bo” högst upp på sidan, sedan till vänster går ni in på ”hyra” eller eventuellt ”köpa”) Även här finns mycket nyttig information!



I Trosa kan man vända sig till Trobo, i Nyköping vänder man sig istället till Nyköpings hem. Man registrerar sig då som sökande & vips så står du i kö! Men tänk på att det kan vara många som står före dig, så det kan ta ett bra tag innan de hör av sig. Självklart så funkar det ju oftast att ringa och tjata på dem lite grann, så går det kanske fortare om du har tur!



Missköter man sig (t.ex. har många fester och låter mycket) så får man en varning. Efter att man fått tre varningar blir man vräkt. Det kan även räcka med en enda obetald hyra, så kan man bli av med lägenheten.

Uppstår det ett problem och du har svårt att betala hyran kan det därför vara smart att ta kontakt med hyresvärden och försöka komma fram till en bra avbetalningsplan. Blir det istället till en avhysning kommer hyresvärden och ofta då även kronofogden, vanligt är då att de helt enkelt byter lås, så att du inte kan komma in i lägenheten som nu inte längre är din.



Som student är det mycket vanligt med studentboende (eller möjligtvis en hyreslägenhet). Fråga därför skolan du ska börja på efter passande studentlägenheter, de har ofta den bästa och mest passande informationen för just detta. Nu för tiden blir det dock allt mer vanligt att föräldrarna köper en lägenhet till sitt barn under studieåren. Men det skiljer sig mycket från stad till stad.



Det är oftast när man har ett fast jobb och känner att man verkligen har råd att lägga ut de pengarna. Kanske runt 25års ålder, men det skiljer sig mycket från person till person.



Självklart, söker man lägenhet bör man prata med olika mäklarbyråer i just det området. Man säger vad man söker och förhoppningsvis har någon av dem något bra att erbjuda som passar dig!

Ska man köpa lägenhet, alltså en bostadsrätt, så måste först bostadsrättsföreningen godkänna köparen. De kollar om man har några prickar i registret, vad man har för inkomster samt vänder sig till Upplysnings Centralen och kollar om man har några betalningsanmärkningar.



För att få ta ett lån måste du ha en fast inkomst samt mycket pengar i bagaget. Har du inte det får du skaffa en Borgens Man. Som t.ex. skulle kunna vara dina föräldrar. Det är denna person som blir tvingad att betala om du inte gör det.

 

 


/Fridah & Johanna


Vem är du?

Då du ska börja inreda ditt nya hem kan du tänka på att det ska avspegla vem just du är. Är du den som mår bäst av att ha så avskalat och rent som möjligt? Eller vill du mera använda dig av mustiga färger och textiler? Kanske vill du ha en inredning som speglar 50-tals stilen? Tänk igenom hur du vill att det ska se ut i din lägenhet så du vet att du kommer trivas!




/ Johanna


Enkelt och gott



/Camilla

Du kan fixa det själv!

Man kan inte alltid kalla in en hantverkare, eller ropa på ens pappa då man
behöver hjälp med saker som ska fixas och sättas upp i ens lägenhet.
Genom att ha lite verktyg hemma kan du fixa mycket själv och på så
sätt spara in pengar, bra va?

De verktyg du behöver för att ”klara” dig kan vara verktyg som:
♦ Hammare
♦ Skruvmejsel med utbytbart huvud eller flera olika mejslar
♦ Borrmaskin (det kan räcka med att låna)
♦ Tumstock
♦ Målarpenslar, roller och rollertråg
♦ Lite skruv och spik
♦ Vattenpass

Med dessa verktyg kan du nu måla om, sätta upp tavlor, hyllor och
andra nödvändiga saker i din lägenhet. Om det är mycket som ska fixas
i hemmet, varför inte bjuda in kompisarna – sätt på schysst musik och
laga en stor (men billig!) middag och ha en liten mysig hemmakvällsfest
då ni är färdiga för dagen som belöning? Då har ni något att se fram emot
och ser det inte bara som jobbigt arbete! :)







/ Johanna


Till alla studentprinsar / prinsessor


Sparande kan vara svårt, men med en sådan här sötnos på hyllan att lägga pengarna i, lär det väl ändå gå som en dans? Eller? Värt att testa åtminstone! Själv ska jag köpa mig en liknande som denna ovan och börja spara till alla mina resor jag ska ge mig ut på efter studenten, så det så!

Denna vita prinsessgris kommer från EM om jag inte har helt fel. Bild av/från lindablom.se :)

/Fridah

Bra att ha!

Går räkningarna och andra viktiga papper och gömmer sig hela tiden? Lätt fixat!dekorativt.se finns lösningen för endast 55kr styck. Det är en slags hållare med klädnypa, till räkningarna och till andra viktiga papper. Finns även många andra varianter för er som vill ha det till annat än räkningar.






På hemsidan finns även MYCKET snygga detaljer till ett stilrent hem. Ta dig tid att titta igenom alla kategorier, jag är övertygad om att du kommer att hitta något som faller dig i smaken!

/Fridah


Håll i stålarna!

Som vi nyligen nämnt här på bloggen så har pengar har en läskig förmåga att ta slut. Detta har vi nog alla märkt någon gång! För att förhindra detta problem kan du se till att öka dina inkomster, som att till exempel söka ett extra jobb då du studerar eller har ett fast jobb. Annars får du se till att minska på dina utgifter helt enkelt – trots att det kan kännas svårt..

Det finns många spartips du kan tänka på,
dessa är några exempel:

♦ Gör en enkel budget så får du koll på din ekonomi (som Fridah nyligen la ut ett inlägg på – läs där!) Då kan du skapa en jämvikt mellan pengar du får in, och pengar du ger dig av med.

♦ Du kan spara på el och vatten då du bara sätter på fulla disk/tvätt maskiner, tar bort alla laddare ur eluttagen när de inte används och låt inte onödigt vatten rinna medan du borstar tänderna eller när du schamponerar håret i duschen.

♦ Angående maten kan du köpa frukt och grönsaker efter säsong, det blir mycket billigare då. Laga större maträtter, som du sedan fryser in. Och poppa lite popcorn då du känner dig snackssugen!

♦ Leta noga reda på det billigaste telefonabonnemanget, eller varför inte bara köra med ett mobilabonnemang?

♦ Se till att du har försäkringar, men att du inte betalar något extra som du redan har i hemförsäkring.

Undvik att låna pengar, om du måste så låna till en rimlig ränta. Det smarta är att ha sparat pengar redan från början. Det kommer alltid oförutsedda kostnader. Skaffa dig ett autogiro där det varje månad förs över ett fast belopp till ditt sparkonto (detta kör jag på – riktigt bra måste jag säga!)

Kläder är det många som lägger ut sina pengar på. Vad du kan tänka på där är att fynda på rea eller på second hand. Eller testa att byta kläder med dina polare!



/ Johanna


 


Lite hjälp på traven

När pengarna börjar rulla in så märker man hur svårt det faktiskt är att hålla kvar dem på kontot. Alltid är det något som lockar, ett par skitsnygga skor, en ny fin kamera eller kanske en resa till en go storstad? Äger man dessutom då en egen lägenhet så kan det bli svårt sedan när hyran och alla räkningar ska betalas.

Därför tänkte jag nu ge er en liten "mall" på hur en budget skulle kunna se ut, dessa utgifter skiljer sig såklart från person till person, så vissa ändringar lär ju ske om ni nu ska göra er egen budgetplan.


* Hyra
* El
* Telefon (mobil + fast)
* Hemförsäkring
* Avbetalning studielån
* Tidning
* TV-licens
* Spara pengar


SUMMA FASTA UTGIFTER


* Mat
* Äta ute
* Hygien/städmaterial
* Kläder/skor
* Fritid
* Kollektivresor
* Bil/bensin
* Fackavgift
* Nöjen

SUMMA RÖRLIGA UTGIFTER


* Lön efter skatt
* Studielån
* Studiebidrag
* Bostadsbidrag
* Arbetslöshetsersättning
* Övriga inkomster

SUMMA INKOMST


/Fridah

Fixa stilen

Vad drömmer du om? Jag tycker om öppna ytor, modernt och ljust med mörka kontraser..









Inredningen i denna lägenhet är väldigt snygg och stilren, men också rätt så billig om du vill inspireras. Klicka - för att komma till produkten. =)


Stol - IKEA, 199:-
Bord - IKEA, 1695:-



Klocka - IKEA, 99:-
Matta - IKEA, 199:-


Tv-bänk - IKEA, 449:-
Soffdel - IKEA, 1995:-


/Camilla

"Living the dream"


Hur gammal är du?
20 år

Hur länge har du bott hemifrån?

Ca. 2 månader

Är det ett krav att ha fast jobb?

Ja, då vet du att du har råd att betala hyran. Det kan vara svårt att få ihop det ekonomiskt om man inte har det.

Hur är det med ekonomin, hur får du den att fungera?

Jag jobbar och prioriterar. Räkningarna går före allt annat.

Hur gick du tillväga när du skaffade din lägenhet? (bostadskö) Funkade det felfritt?

Ja det gjorde det. Jag gick in på Trobos hemsida, skrev på papperna & skickade in dem. När en lägenhet blev ledig ringde de upp. Jag hade väldigt tur, för det tog bara 1 månad för mig att få en lägenhet.

Hur bor du just nu?

Hyreslägenhet

Varför har du valt just detta?

Det känns inte värt att köpa en etta när man antagligen vill byta upp sig till en tvåa inom en snar framtid. Det är billigare med hyresrätt. Skulle jag köpa bostadsrätt, skulle jag köpa en tvåa direkt och det har jag inte råd med. Vill inte heller ta ett lån nu som ung.

Var kan man hitta regler gällande lägenheterna, vet du det?

För min lägenhet finns de uppskrivna på anslagstavlan i trapphuset, sedan står de även på Trobos, alltså hyresvärdens, hemsida.

Vad var den största skillnaden mellan att bo hemma och att bo ensam?

I can do whatever I feel like to do, GOSH! Nej men typ, frihet.

Blev det ensamt I början?
Nej jag trivs att bo såhär.

Äter du bara micromat eller lagar du stora måltider så det blir rester över? Kanske lagar till och med någon annan mat åt dig?
Jag äter aldrig färdig micromat, jag fixar matlådor själv samt med hjälp av mina snälla curling föräldrar. Jag äter ute rätt mycket också…

Några bra tips på mat för ungdomar som nyligen flyttat hemifrån? Lättlagat, gott och billigt
Makaroner och köttbullar eller makaroner och falukorv. Det kostar under hundra-lappen & räcker länge. Blir ofta över till matlåda också.

Hur fick du tag i möbler? Köpte du själv, begagnat eller nytt?
Jag köpte soffan ny, fick sängen av mina föräldrar och så hade jag lite själv, Tv:n t.ex. Köpte resten nytt i princip, hade fått presentkort på IKEA, så jag köpte mycket för de pengarna. Jag har ju bara en etta, så jag får inte plats med så mycket.

Var det svårt att få förtroende att hyra lägenhet vid så ung ålder? Det finns ju vissa fördomar.
Nej, jag bor i ett snällt område. Mest pensionärer runt omkring och de hör ingenting och ser ingenting.

Betala räkningar och hyra osv. Är det svårt? Hur gjorde du?

Det är inte svårt. Att göra över internet tycker jag är smidigast. Pappa hjälpte mig i början och visade hur man gör. Det var lätt!

Har du någon budgetplan?
Fuck no, living the dream! Nej, men behöver jag spara pengar så sparar jag pengar, behöver jag spendera så spenderar jag. Jag har god koll på min ekonomi!

Fördelar med att flytta hemifrån
+ Frihet
+ Göra vad jag vill

Nackdelar med att flytta hemifrån
- Göra allt själv (tvätta, städa, laga mat)




/Fridah

RSS 2.0