Har du koll på dina rättigheter och skyldigheter?

Du som bor, eller funderar på att skaffa en hyreslägenhet/bostadsrätt måste för det första veta dina rättigheter och skyldigheter. Besittningsskyddet är den viktigaste rättigheten som ger dig rätten att bo kvar i lägenheten så länge som du betalar din hyra, vårdar lägenheten bra samt inte stör dina grannar för mycket. Att betala hyran är din främsta skyldighet. Betalar du den inte kan du bli uppsagd, i alla fall efter en veckas försening. Wiips – så står du plötsligt utan lägenhet…! Nej, så går det inte riktigt till… Trots att ditt kontrakt inte längre gäller så kan du få behålla kontraktet ifall du betalar din hyresskuld senast tre veckor efter uppsägningen. Se nu till att betala hyran, det är mitt tips!

Att ta hänsyn till grannarna är något man också bör tänka på, detta står inskrivet i lagen.
Exempel på saker du inte får göra och som kan störa dina grannar är att...
♦ spela allt för hög musik, speciellt på kvällarna
♦ borra eller spika sent på kvällarna
♦ ha för stökiga fester flera gånger i veckan

De flesta klagomålen som kommer från grannarna handlar om fester. Det är klart att man får ha fest någon gång då och då – vi är trots allt ungdomar! Men man bör förvarna sina grannar om att en fest ska hålla rum. Har man flera stökiga fester, flera gånger i veckan har grannarna all rätt att inte acceptera det och har rätten att klaga.



Det är ganska svårt att säga exakt vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Det finns oftast speciella regler som en viss kommun, hyresvärd eller bostadsrättsförmedling beslutat om, och flyttar du till en hyresrätt ska du få reda på vilka regler som gäller för just din lägenhet.

Kom ihåg att visa att du är mogen nog att skaffa eget och varför inte göra ett bra intryck hos dina grannar redan från början? Visa nu att du kan ta eget ansvar! Annars kanske det slutar med att du blir tvugen att skriva en sådan här lapp..!
(klicka på bilden)




/ Johanna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0